De ESP elektrostatische luchtreiniger voor het filteren van oliedampen vrijkomend bij ontluchting van tanks

 • Olietanks
 • Generatoren
 • Compressoren
 • Tankontluchting
 • Tandwielreductoren
 • Turbines van krachtcentrales
 • Scheepsmotoren + de aandrijfaggregaten

Bij normale mechanische en thermische systemen zoals tandwielkasten, energiecentrales en verbrandingsmotoren wordt door de warmte olie omgezet in fijne mist en rookpartikels. Deze ontsnappen via de ontluchtingsopeningen door de interne drukopbouw in de machines en de olietanks.

In sommige situaties leidt dit zelfs tot duizenden liters olie per jaar die verdampen. Deze oliedampen veroorzaken een directe vervuiling voor de omgeving, kunnen brandgevaarlijke situaties creëren en zorgen voor storingen op elektrische en elektronische componenten. Ook zijn deze uiterst gevaarlijk bij het inademen. Deze microscopisch kleine partikels kunnen nagenoeg onmogelijk uit de lucht worden gefilterd met normale mediafilters of centrifugaal filtersystemen. 

Absoluut- of HEPA-filters hebben een zodanig groot drukverlies dat het normale overdruksysteem niet meer functioneert zonder een ventilator. 

MODEL 38 werd speciaal ontwikkeld om deze microscopische luchtvervuiling in deze situaties te filteren conform de vigerende wetten zoals: EPA – OSHA – Europese arbeid- en milieuwetgeving, en de uitstoot te beperken zodat ze de TLV- en MAC-waarden niet overschrijden. 

MODEL 38 filtert met een zeer laag elektrisch energieverbruik van ongeveer 50 Watt en nagenoeg zonder drukverlies de lucht voor meer dan 99% op een niet-selectieve wijze. 

Het extra voordeel van terugwinning van zeer dure smeermiddelen is niet te verwaarlozen en bevordert de terugverdientijd. MODEL 38 heeft geen enkel bewegend onderdeel waardoor een uiterst hoge bedrijfszekerheid wordt gegarandeerd en deze behoeft geen onderhoud doordat de filters nagenoeg zelfreinigend zijn. Een preventief 6-maandelijks nazicht is meestal voldoende. 

Voorbeeld: de kleinere verbrandingsmotoren op schepen hebben af fabriek een rudimentaire metalen ontluchter. Bij zeer grote dieselmotoren is de ontluchting iets beter, maar er ontsnapt nog steeds een veel te grote hoeveelheid van deze fijne en gevaarlijke oliepartikels. Model 38 systeem is daarvoor de oplossing, direct aan de ontluchter van de machine of olietank.

Download de Exos Luchtfilters catalogus (7.2 mb PDF)

Specificaties:

Installatie

Toestel dient bij voorkeur verticaal gemonteerd te worden

Elektrische aansluiting

230 Vac / 1 fase / 50 Hz

Opgenomen vermogen

50 Watt

Uitgangsspanning

13 Kv ionisatorspanning / 6,5 Kv collectorspanning

Hoogspanningsmodule

PWM Solid State Powerpack met zelfregulerend vermogen

Standaardafwerking

Zincor gelaste behuizing van 1,25 mm tot 1,5 mm staal, welke hierna wordt afgewerkt met een milieuvriendelijke poederlak in RAL 5005. De dichtingen hebben speciale neopreen afdichtingen. Aan de inlaat en de uitlaat is een stalen flens mogelijk en een korte leiding van dezelfde binnendiameter:
2 – 3 – 4 – 6 – 8 inches.

Nodigde vrije ruimte deurzijde

minimaal 500 mm voor service, 1000 mm is aanbevolen

Aantal Cellen

1

Luchtdebiet & drukverlies in Pa

38-150
38-300
38-600

150 cfm
300 cfm
600 cfm

255 m3/h
510 m
3/h
1020 m
3/h

250 Pa
260 Pa
350 Pa

Werkingtemperatuur

-8°C tot +72°C

Vlampunt (flashpoint)

Dit moet altijd hoger zijn dan 160° C.

Bediening

Aan/uit schakeling met controlelampen: Filterwerking / Storing, e.a.

Beveiliging

Het systeem wordt automatisch uitgeschakeld wanneer men het toestel wil openen en de filters hebben een automatisch ontladingssysteem, conform de MIL standard normen. Alle toestellen zijn voorzien van een vlamdovende inlaat (flame arrest).

Normen

Toestellen voldoen aan de hoogste Militaire veiligheidsnormen:

 • MIL-S-901D GRADE A
 • MIL-STD-167 Vibration
 • MIL-STD-167 EMI magnetische interferentie
 • Ce conform

Voor- en nafilters.

n.v.t

Hoofdfilter

Aluminium elektrostatische hoogspanningsfilter (inox uitvoering mogelijk)

Afloop

De olie kan ofwel via de inlaatbuis teruglopen naar de motorcarter, of opvangtank. Indien nodig is er een aparte afloop onderaan het toestel om desgewenst de vervuilde olie af te voeren naar een apart reservoir.

De diameter is 1/2 inch.

Filterrendement

Max. 95 % getest op D.O.P. filtertestmethode. Tot 99% wanneer er 2 filtermodules na elkaar worden gemonteerd (berekend %)

Standaardlevering

1* M38-serie filtermodule is compleet met elektrostatische filtercel, hoogspaningsmodule, flens, handleiding. Pakking en voedingskabel worden Niet standaard meegeleverd.

Algemeen

Vraag advies aan onze Engineeringsafdeling.

Specificaties vervuiling

Zware concentraties van Stof, Lasrook, Oliedampen, Emulsienevel, enz… Minimaal Flashpoint >160° C. (vlampunt).

Artikelcode

120-M38-150-240 Volt/50 Hz
120-M38-300-240 Volt/50 Hz
120-M38-600-240 Volt/50 Hz

Toebehoren

Zie lijst toebehoren