Hoe werkt een elektrostatische luchtreiniger van TRION?

Onze elektrostatische luchtfiltersystemen werken volgens het “Penny-principe“ of “Dual Voltage Systeem“.
Elektrostatica bestaat al eeuwig. Iedereen kent wel het bekende trucje wanneer men in de winter met een nylon kam door het haar beweegt. Aan deze nylon kam blijven dan veel stofdeeltjes kleven.
Dit was Dokter Penny ook opgevallen en hij heeft rond de jaren 1940 de technologie ontwikkeld om een gecontroleerd elektrostatisch veld te maken, zodanig dat het als een degelijk betrouwbaar filter werkt.

De vervuilde lucht wordt aangezogen door middel van een ventilator, passeert het voorfilter die de grotere verontreinigende deeltjes uit de lucht filtert.                                                                                                                         De Ionisator ioniseert de fijnere deeltjes d.m.v. + 12000 volt hoogspanning. Zo worden elektronen onttrokken aan de atomen (elk atoom bestaat uit een kern en een aantal elektronen). De stofdeeltjes zijn nu in labiele toestand.

In fysica is het zo dat elk atoom zich in evenwicht wil houden en dit gebeurt in sectie 2: de Collector, hier is er een potentiaalverschil van 6000 volt.

De positief geladen deeltjes worden afgestoten door de positieve platen en de massa-platen nemen deze deeltjes met groot plezier aan en houden deze zo stevig vast dat zelfs de kleinste microscopische deeltjes van 0,01 micron worden tegengehouden.

Op dit “.” (punt) zitten reeds miljoenen deeltjes van 0,01 micron. 1 micron = 1/1000 millimeter en enkel zichtbaar via een elektronenmicroscoop.
TRION is sinds 1947 begonnen met de productie van dit type filters.Een prachtige toepassing is de lucht filteren van alle NAVO onderzeeërs.
Deze duikboten blijven tot 3 maanden onder water, zonder ook maar ééns naar boven te komen. Zuivere lucht is daar onontbeerlijk.

airflow